Beschrijving

Installatie

Voor de realisatie van Naturalis Biodiversity Center – heeft Y-con de installatie uitgewerkt met Saia Burgess Controls 

Het Gebouw

In het ontwerp van NRA wordt het oude museum gerenoveerd en heringericht tot kantoor en extra depotruimte voor de collectie. Tegen dit bouwdeel wordt een nieuw gebouw opgetrokken dat bestaat uit onder andere een groot en licht atrium, de horecafaciliteiten, museumwinkel en negen prachtige nieuwe zalen. Ook een volledig nieuw laboratorium wordt onderdeel van de nieuwbouw. Het eindresultaat is een bijzonder ensemble van verschillende aaneengesloten bouwdelen die allen een eigen functie hebben. 

De Architect

Neutelings Riedijk Architecten (NRA) kreeg na een zorgvuldige selectieprocedure de opdracht het nieuwe Naturalis te ontwerpen. In het ontwerp van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau werd het bestaande gebouw hergebruikt en gecombineerd met een groot nieuw museumgedeelte. Met het oog op de bezoekersaantallen die in 2016 al stegen naar 410.000 en de verwachtingen van alleen maar verdere toename na de heropening, bleek deze oplossing van NRA het meest duurzaam en toekomstbestendig.

Waarom verbouwt Naturalis​

De noodzaak tot verbouwen was groot. Het oude museumgebouw werd ontworpen en gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen verdubbelden de laatste jaren. In 2016 ontving Naturalis 410.000 bezoekers. De faciliteiten schoten tekort. Ook ontbrak het aan ruimte om de immense T. rex te tonen. Door het samengaan van enkele nationale natuurhistorische collecties groeide de collectie van Naturalis in enkele jaren naar 42 miljoen objecten. Depotruimte om deze goed te bewaren en beheren werd veel te klein. Daarnaast is het aantal onderzoekers bij Naturalis de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er ontstond dringend behoefte aan meer kantoorfaciliteiten en labruimten. Het vernieuwde Naturalis vormt het antwoord op al deze uitbreidingsvraagstukken

bron: https://www.naturalis.nl/nl/over-ons/nieuws/bouwen-aande-toekomst/

Project Details

Gebouw Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum
Eigenaar Naturalis Biodiversity Center
DDC/GBS Saia Burgess Controls

(+31) 013 578 43 20
info@y-con.nl
Maa - Vrij 8.30 - 17.00
In het weekend gesloten
Ringbaan Noord 185
5046AB Tilburg